Slijmbeursontsteking (Bursitis)

Enkele klinische symptomen kunnen zijn:

•    Pijnlijkheid (kreupelheid in alle vormen mogelijk).
•    Pijnlijk bij aanraken.
•    Rubor (roodheid).

Een bursitis is een ontsteking en bij elke ontstekingvorm komen dezelfde kenmerken voor:
Roodheid (rubor), warmteontwikkeling (op te sporen met thermografie!), zwelling en pijnlijkheid. Dit komt dan ook voor bij de klinische symptomen. Waar de bursa (slijmbeurs) ook zit, het paard heeft pijn en kan gaan kreupelen.

Een slijmbeurs (bursa) is een zakje gevuld met synovia een slijmerige vloeistof. Deze slijmbeurzen dienen als extra kussentje vaak bij uitstekende gewrichtsdelen. Sommige bursa bevinden zich onder de uiteinden van pezen in de buurt van een gewricht. Door overbelasting van een gewricht, een val of door een infectie of ontsteking (steriel of bacterieel), kan een slijmbeurs ontstoken raken. Er ontstaat dan meer synovia vloeistof met als gevolg dat de slijmbeurs opzwelt. Vaak gebeurt het dat de vloeibare synovia een zogenaamd sereus karakter krijgt, d.w.z. minder slijmerig, en hierdoor een slechter smerend vermogen heeft. Hierdoor ontstaat pijn en het paard gaat kreupel lopen.

De dierenarts zal soms in de bursa cortico’s, antibiotica of eventueel hyaluronzuur (kunstmatige gewrichtsvloeistof) spuiten. De behandeling bestaat daarnaast vaak uit rust of enkel weidegang.

Met behulp van thermografie kan een bursitis in beeld gebracht worden. Het kan overigens zeer lang (maanden) duren voordat een paard van een bursitis hersteld is.

Drs. P. Ooms
Erkend paardendierenarts

bursa bij 1e wervel de atlas

Een slijmbeurs (bursa) is een zakje gevuld met synovia een slijmerige vloeistof. Ontstaat er een ontsteking (bursitis), afhankelijk van de locatie kan het paard kreupel gaan lopen. Een slijmbeursontsteking is met thermografie in beeld te brengen.

slijmbeurs (bursa) in het achterbeen